Wednesday, July 9, 2014

Daging Rusa - Goreng Kunyit @ Dendeng?

Salam U olls~~

Dah berbuka? Alhamdulillah~

Nih nak cerita menu berbuka semalam~~

Tengah bukak tutup fridge nak cari lauk untuk berbuka, nampak daging rusa frozen~~ weeeeeeee

Kekonon nak try masak daging rusa nih ala-ala dendeng.. sebab ada orang share recipe tuh kat FB.. so I olls pun google lagi untuk tgk resipi yang lagi simple untuk dendeng nih ;

Resepi: Dendeng Daging
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
Daging rusa
Bawang merah 
Sekepal asam jawa - bancuh dengan air
Garam
Gula secukup rasa
Minyak

Bahan A:
Halia - kisar
Bawang putih - kisar
Kicap pekat manis

Bahan B: (kisar)
Cili kering
Cili merah
Bawang besar

Bahan C: (sangai dan tumbuk / kisar)
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu makan ketumbar

Cara:
1. Hiris daging rusa secara melebar dan nipis. Rebus hingga empuk dan toskan airnya hingga kering.
2. Tumbuk atau ketuk daging sehingga separuh hancur.
3. Gaul daging tadi bersama Bahan A. Perap seketika.
4. Goreng daging yang diperap tadi tetapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.
5. Panaskan minyak dan goreng bawang sehingga garing.
6. Masukkan Bahan B dan tumis dengan api perlahan sehingga pecah minyak.
7. Masukkan air asam jawa. Masak lagi sehingga kelihatan kering.
8. Masukkan daging dan perasakan dengan garam dan gula.
9. Masukkan bahan C dan gaul sebati.
10. Daging Dendeng siap untuk dihidangkan.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Semua bahan ada je kat rumah.. dipendekkan cerita, I olls melayan anak-anak sampai kol 530pm, huuuuuu lebih kurang 50minit lagi nak buka (I olls kan kat Tawau hihi), my mom bising "kata nak masak daging tuh, nih mak dah perapkan ngan kunyit"

Alamakkkkk, lambat nak cakap masak dendeng.. sudahnya I olls pon masak je la daging rusa goreng kunyit.. PUN SEDAPPPP ;p


Daging rusa yang diperap ngan kunyit & garam, digoreng tanpa minyak sampai jus-jus daging tuh kering.. 


Lepas tuh, masokkan bawang merah & bawang putih beserta sedikit minyak.. tumis je macam biasa~ dan last sekali, masokkan bawang besar & tumis sekejap.. selalunya orang letak sekali kacang panjang untuk memeriahkan lauk nih hihihihi

Hasil nyaaaaaa, TADAAAAAA


Lembutttt je rasanya ;))

Okay U olls, selamat berbuka yaaaaaa!

     LOVE, Lyn



No comments:

Post a Comment